Bugün; 19 Mart 2024, Salı
Tayyar Yıldırım
Metni küçült
Tayyar Yıldırım
Battı-Çıktı’yı yapan Başkan: Sıtkı Bilgin
Tarih : 2023.05.05  17:18:30

Ali Riza (Bilgin) Efendi: Öğretmen. İhsaniye İlkokulu'nun ilk müdürü.

Oğlu, Sıtkı Bilgin: Avukat, Hakim, Ağır Ceza Reisi. Konya Eski Belediye Başkanı (1958-1960). 'Meram Battı Çıktı'yı yaptıran Belediye Başkanı... Yassıada'da yargılanmış.

Oğlu Ali Riza Bilgin'in anlattığına göre 'Meram Battı Çıktı' yapımı konusu dahi Yassıada yargılamalarında, aleyhinde mahkemeye konu edilmiş.

Hakkındaki şikayet konusu ise "bu eserin bu kadar ucuz bir maliyetle nasıl inşa edilmiş" olmasıymış.

O tarihlerde yani 1958-59 yıllarından önce hemzemin geçit olan Meram Battı Çıktı noktasında, epeyce tren kazası meydana gelmiş. Zamanın garnizon komutanı da "oraya bir köprü yapılmasını" Belediye Başkanından talep etmiş. O tarihlerde, belediyenin bir tek kamyonu, iş makinesi dahi yokmuş. Garnizon komutanı bu konuda ellerindeki imkânlardan istifade ettireceklerini söylemiş Sıtkı Bilgin Başkana...

Makineler ve işgücü konusunda İkinci Ordu Komutanlığı personelinden istifade edilmiş ve o eser meydana getirilmiş. Bu bilgiler epeyce ilgi çekiciydi.

Bir gün, halen Bedesten’de ticaretine devam etmekte olan,  Torun Ali Rıza Bilgin'e bir telefon gelir. Telefonun diğer ucunda Sivaslı bir koleksiyoner vardır.

Koleksiyoner der ki:

"Dedeniz Ali Rıza Efendi'nin mührü bendedir."

Ali Rıza Bey şaşırır. "Herhalde bir dolandırıcı" diye aklından geçirirken şahıs konuşmaya devam eder. "Adresinizi verin bunu size göndereyim."

Ali Rıza Bey umutsuzdur ama yine de adresini verir ve kargo ücreti de dahil olmak üzere masrafını Sivaslı koleksiyonerin ödediği mühür özel bir kutu içerisinde kendisine ulaşır.

Dönem, Osmanlı dönemi olmasına rağmen mührü inceleten Ali Rıza Bey, üzerindeki yazıların Farsça olduğunu tespit eder. Bunu duyanlar "mührün dede Ali Rıza Efendi'ye ait olmayabileceğini, zira üzerindeki yazıların Osmanlıca olması gerekirken Farsça olduğunu" söylerler. Ama unuttukları bir şey vardır. Osmanlı zamanında mühürlerdeki yazıların Farsça olması kanuni zorunluluktur.

Başkan Sıtkı Bilgin'in oğlu Ali Rıza Bilgin Bey çok yönlü bir kişilik... Halen, atıcılık, olimpik Kadro Teknik Direktörlüğü görevini sürdürmekte...

Oğul Ali Rıza Bilgin'i Bedesten'de bulunan iş yerinde ziyaret ettik. Bu bilgileri kendisinden öğrendik.

Ali Rıza Bilgin Bey ticareti yanında atıcılık alanında da çok başarılı işlerle imza atmış bir şahsiyet. İşyerinde bulunan objeler de bunun ispatı durumunda...

Onun öncülüğünde 2022 yılında, ülkemizde dolayısıyla da Konya'da ilk kez yapılan atıcılık müsabakasına 19 ülke katılmış.

2023 yılında da Grand Prix yarışmalarının onun girişimleriyle yine Konya'da yapılacağını kendisi anlattı.

Dünya çapındaki, Konya Saraçoğlu Atış Poligonu yine onun girişimiyle inşa edilmiş.

Ali Rıza Bey kendi alanında büyük işler başarmış halen de başarmaya devam ediyor.

Tebrik ediyoruz.

Konya Aydınlar Ocağı olarak Konya’mızda adı duyulmuş ya da duyulmamış başarılı şahsiyetlere yaptığımız ziyaretleri kesintisiz olarak devam ettiriyoruz.

Bu ve buna benzeri yaşanmışlıkları merak ediyor ve ilk ağızdan duymak istiyorsanız eğer,

Aydınlar Ocağı Başkanımız Sayın Dr. Mustafa Güçlü’nün önderliğinde 27 yıldır kesintisiz olarak her hafta salı günleri saat 20.00’da, Eski Fuar Alanı, yeni adıyla Kültürpark içerisinde bulunan İl Halk Kütüphanesi’nde devam eden, programlarımızı takip edebilirsiniz.

 

Bu makale toplam 123 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi