Bugün; 28 Nisan 2024, Pazar
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
İsrail Gaspçıdır
Tarih : 2023.11.11  21:58:43

Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde NEÜ Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Ulutürk, tarihi süreçte Filistin topraklarında yaşanan Yahudi-Müslüman olayları anlattı.

İl Halk Kütüphanesi Salonundaki programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Filistin’de yaşanan sorunların dört bin yıl öncesine dayandığına işaret ederek, “Kabil ile başlayan bir putperestlik var. İnananların az olduğu bir süreçten sonra Allah onları Nuh Tufanı ile helak etti. İnsanlığın ikinci döneminde de Yahudi ve İsrail olarak iki devlet ortaya çıktı. Milattan Önce 722’de Yahudiler ilk sürgünü yaşadı. Yüzlerce yıl devlet olamayıp kabileler halinde yaşadılar” dedi.

Konuşmaya geçmeden önce şairler; Kazım Öztürk, Ahmet Şener, Salih Sedat Ersöz ve Tayyar Yıldırım’ın Filistin konulu şiirlerini seslendirdiler.

Doç. Dr. Muammer Ulutürk, Filistin topraklarına göçlerle yerleşen Yahudilerin gasp ettikleri topraklarda uyguladıkları zulmü anlattı.

“İsrail’in tarihi sürecine ve kutsal kitabına baktığımız zaman yaşananların Tevrat’tan ileri geldiğini görürüz. Kaybettikleri savaş ve yaşadıkları sürgünde ellerinde hiçbir yazılı belge dahi kalmayan Yahudilerin yüzlerce yıllık uğraşlar sonucu Tevrat’ı kendi emellerine uygun olarak yeniden yazmışlardır. Bunu yaparken de Yaratıcının, İsrailliler için (Tanrının seçkin kulları) dediğini metinlere eklediler.

Filistin adını da Tevrat’ta Hz. Musa’nın adından söyletilerek ortaya çıkmıştır. Bunun da Tevrat yazarlarının ifadesi olduğu muhtemeldir. Sekiz yüz yıllık bir çalışmanın ürünü olan Tevrat’ta yaratıcıya ait olmayan birçok ifade bulunuyor.

Filistinlilerin tarihi;

Sümerlerden sonra gelen kavimler gibi Filistinlilerin de o dönem göçmeni olduklarını görüyoruz. Suriye veya doğudan geldiklerini yazan kaynaklar var. 1200’lü yıllarda başlayan Deniz Kavimleri Göçünde Girit’ten gelmiş olabilecekleri de ihtimal dahilindedir.

Filistin yağ ve bal bölgesiydi. Bu yüzden tarih boyunca çok miktarda savaş yaşandı. Tarihte olduğu gibi stratejik önemini günümüzde de koruyor. Çünkü bölgede yüksek miktarda petrol ve doğalgaz rezervi var.

İbraniler, Filistin bölgesine Harran üzerinden geldi, ancak bölgeye her geldiklerinde Filistin’den elleri boş bir olarak döndüler. Yahudi Devleti yıkıldıktan sonra bir daha toparlanamayıp yeryüzüne dağıldılar. Bu dönemde de Tevrat’a, diğer topluluklara karışmadan ayrı bölgelerde yaşamalarını tavsiye eden metinler yazıldı. Getto fikrinin dayanağı da bu metinlerdir.

Yahudilere ait olduğu ve içinde tabletlerle birlikte kutsal emanetlerin bulunduğu Ahit Sandığına Filistinliler el koydu, bu yüzden yaşanan savaşlar da de çok sayıda insanın katledildiği Tevrat’ta yazılıdır.

Orta Çağ’da Hristiyanlardan zarar gören Filistin, son yüz yılda da Siyonist Yahudilerin zulmüne uğradı. Filistinliler tarih boyunca mazlum millet olarak öne çıktı.

 Milattan Önce 597’de devletleri yıkılıp dağılan Yahudilerin 1948’e kadar geçen 2545 yılda devlet olamayıp koloniler halinde yaşadılar. Osmanlı devrinde Napolyon Bonapart, İsrail devletinin kurulması gerektiği fikrini ortaya attı. 1879’da Basel’de yapılan Siyonist Kongresinde Teodor Herzl’in teklifiyle devletleşme çabaları başladı. Birinci göçte Filistin’e 25 bin göçmen yolladılar. İkinci göçte ise 40 bin Yahudi’yi Filistin’e yerleştirdiler. Osmanlı bölgesindeki gasp süreci böyle başladı.

1918’de Filistin bölgesini işgal eden İngiltere daha sonra Milletler Cemiyeti kararıyla Manda oluşturuldu. Zaten nereye gidersek olaylarda İngiliz parmağını görürüz. Sahip olamayacaklarını anladıkları yerde yerel halktan tahakküm edebilecekleri insanları idareci tayin ediyorlar. Manda döneminde bağımsızlığını veriyormuş gibi yaparak Filistin’i de diğer şehir devleti görümündeki Araplar gibi kendilerine angaje ettiler.

Bölgeye yollanan Yahudi göçmenlerle birlikte nefret süreci gelişti ve 1929’da Filistinlilerin saldırısına İngiliz polisi misilleme yaptı.

Küçük bir azınlık durumunda olan Yahudiler, 1935’de Filistin’e 300 bin göçmen daha yerleştirip silahlandırdılar. 1936’da Yahudi Leon Örgütü Filistinlilere karşı silahlı operasyonlara başladı. Adına da Ürdün’ü kurtarma Operasyonu dediler. İngilizlerin Filistin sorununu BM’ye devrettiği dönemde Yahudiler çok fazla yerleşimci yollayıp nüfus yoğunluğu oluşturdu. Bölgeyi Araplar arasında küçük devletlere bölerken Manda yönetimini sonlandırdılar. 1948 yılında da İsrail bağımsız devlet olduğunu ilan etti. 1964’de de kendi devletini kurmak üzere Filistin Kurtuluş Örgütü kuruldu. Meşhur Altı Gün Savaşlarında İsrail en geniş sınırlara ulaşıp, bir yanda Golan Tepelerine, Suriye’nin içlerine kadar, diğer yanda Mısır’da Sina’ya kadar ilerledi. Filistinliler intifada hareketleriyle topraklarını korumaya çalışsa da İsrail’in katliamlarını durduramadı. Filistin’de gasp edilen toprakların bir an önce Filistinlilere geçmesini temenni ediyoruz.. 

Mescid-i Aksa! 

Davud nebi duası üç dinin Hak davası,

Peygamberin sevdası müminlerin rüyası,

Ezelden ebede dek medeniyet hülyası,

Hasret yaşı dökeriz Mescid-i Aksa için!

 

Süleyman peygamberin Resullerin sözü var,

Zekeriyya nebinin Meryem’in de izi var,

Nemrutlar yıksalar da Selahaddin özü var,

Mücadelelerimiz Mescid-i aksa için!

 

İsa nebi orada hak kitabı öğretti,

İncil’i talim etti Rab hitabı öğretti,

Son peygamber miraçta mücizeler seyretti,

Uğrunda seferberiz Mescid-i Aksa için!

 

Safiyyullah ilk nebi Kâbe de ilk yapımız,

İnsanlığa açılan ilk mektep ilk kapımız,

Feda-i can ederiz Müslümanca hepimiz,

Ayrı ayrı bir eriz Mescid-i Aksa için! 

 

Bu makale toplam 56 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi