Bugün; 01 Mayıs 2024, Çarşamba
Sıtkı YONCA
Metni küçült
Sıtkı YONCA
Yazar
Ak Parti Eğitimde başarısız mıdır?
Tarih : 2022.06.08  20:50:51

                Başlığı, ‘’Ak Parti eğitimde neden başarısız’’ diye atmadığımız için hayret edenler olduğunu tahmin ediyoruz  tabiki. Çünkü eğitimle ilgisi olsun olmasın ‘’savunma, yollar, köprüler, hızlı trenler, sağlık tamam ama eğitimde başarısız’’ diyenlerin çoğunlukta olduğu sır değil. Başarı konusunda bir ölçü tutmadığımız için başarısızlığı izah ederken de doğal olarak zorlanıyoruz. Neden, nerede, nasıl  ve niçin başarısız sorularının cevabı yok çoğunluğun zihin dünyasında. Eğitim, kendi çocuğumuzun okul başarısıyla sınırlı olduğu için sebep, sonuç ,program, ilmi bağlantı ve yaklaşımlar bizi çok fazla ilgilendirmiyor.

                 Çoğunluktan yana olduğumuzu varsayarak Ak Partinin eğitimde  başarısız olduğunu kabul edelim. Peki, birisi çıkıp: ‘’ 2002 den önce fen bilimleri dalında, sosyal bilimlerde , psikoloji de , edebiyat ve sanatta, matematik ve  ilahiyatta dünya çapında değerlerle sayısız mucit yetiştiriyordunuz da  Ak Parti bunların hepsini sıfırladı mı?’’ diye sorsa, sahiden cevabınız ne olurdu?

                2002’den biraz daha ötede ne vardı?

                 ABD’nin misyoner kuruluşu BOARD’ın(kuruluşu 1810) üyesi  Cyrus Hamlin’in, 1840 yılında İstanbul /Bebek ‘te Hristiyan Okulunu açtıktan 63 yıl sonra( 1903) sayıları 237’yi bulan misyoner okulları vardı da bunlara  Ak Parti  izin vermişti(!) öyle ya. 1914 de İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya tarafından açılan yabancı okulları kapatılmasına rağmen ABD okullarına neden dokunulmadığının cevabı olmadığı içindir ki, James Barton ‘’Türkiye’deki modern eğitim kurumları, bu ülkenin insanının, yaşam, düşünce, adet ve alışkanlıklarını biçimlendirmede önemli bir güçtür. Misyoner okullarının eski öğrencileri, şimdinin varlıklı tüccar ve iş adamlarıdır’’ diye gururlanırken(!) de Ak Parti iktidardaydı değil mi?

                 1924 Anayasasıyla getirilen ilköğretim zorunluluğundan doğan eğitim programı, ABD’li John Dewey’in  zihin konforuydu.1939 da Hasan Ali Yücel’in CHP altı okuyla birleşti ve genelgeye dönüşünce yaşanan toplumsal travmayı da Ak Parti yaşatmıştı zahir(!)

                Daha ne vardı?

                1930-1937 yılları arasında ortaöğretimde yapılan ders programlarında Osmanlı döneminden kalan her eğitsel şuleyi kendi karanlığına gömerek verdikleri her raporla toplumun kültürel kodlarını değiştirmeyi amaç edinmiş ABD’li eğitim uzmanlarını ülkeye davet eden Ak Parti iktidarı vardı elbette(!) Verdikleri raporların birbirinden hemen hemen hiçbir farkı olmamasına rağmen öğretmen olanlara yerli öğretmenin dört katı, uzman olarak rapor hazırlayanlara bir yerli öğretmenin 4-5 yıllık maaşını bir aylık maaşı olarak dağıtılırken de bu Ak Parti  vardı iktidarda(!)

                Tamam ironiyi bırakalım ama:

                1947 yılına kadar Fulbright anlaşmasının zeminini hazırlayıp eğitimi ve ülkenin kaderini ABD’ye teslim edenlerin Ak Parti eğitimde başarısız demagojisi yapmaya hakkı olmadığını söylemek hakkımız vardır. Çünkü benliğinden koparılmış bir toplumu tekrar kendisine iade etmek (kemikleşmiş alışkanlıklar yüzünden) zaman alabilir hatta geri dönüşü mümkün olmayabilir. Türk toplumu şu anda  kendi kültür birikimi dışına savrulmuş bir hayat yaşıyorsa (ki bu yaşantıyı da Ak Parti’ye yükleyenler olduğu için söylüyorum)bunu Ak Parti’ye yüklemenin insafla bağdaşır olduğunu değerlendirmiyoruz demek için girdik bu konuya. 200 yıllık ABD devşirmelerinin yaptığı eğitsel hataları 20 senede nasıl düzeltileceğini,  ister bilim ister ahlak adına birileri bize izah etmeli değil midir?

                Eğitimi bahane ederek misyonerliği meslek haline getirmiş Fulbright bursu devşirmelerin  karşı mahallede salyangoz satması da bizi pek şaşırtmıyor aslında. Bazılarının babacan görünmesine aşinalığımız da vardır. İnşallah  bundan sonraki yazıda Fulbright anlaşmasına gireceğiz. Selamlar.

        

Bu makale toplam 298 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi