Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Kazım Öztürk
Metni küçült
Kazım Öztürk
ÖZTÜRKÇE
Bizden birileri; Bayırbucak Türkmenleri
Tarih : 2015.11.24  06:30:29

Hatay'ın güneyinde, Suriye sınırlarında bulunan Bayır-Bucak Türkmenleri katliamla karşı karşıya.

Suriye Türklerinin yaşadığı bölgeye saldırı başlatan Rusya, Suriye ve Hizbullah, Türkmen Dağı’na girdi. 27 Türkmen köyünün yer aldığı Türkmen Dağı civarını havadan ve karadan bombalayan üçlü ittifak, bölgedeki Türk izlerini silme peşinde.

 
Bölgedeki DAEŞ tehdidine karşı silahlanan Türkmenler, kendilerini koruyamayan rejimin saldırısıyla karşı karşıya. Savaşın başladığı günden itibaren yalnız bırakılan Türkmen köyleri önce DAEŞ’in sonra PYD’nin tehdidiyle karşı karşıya. DAEŞ saldırılarının ardından PYD tarafından köyleri boşaltılan Türkmenler bir süre sonra kendilerini korumaya başladı fakat bu defa devreye Suriye rejimi girdi. Rusya ve Hizbullah ile birlikte Türkmen Dağı’na saldıran rejim güçleri bölgenin kontrolünü büyük ölçüde ele geçirdi.


 DAEŞ’e karşı operasyon başlatacağını duyuran Rusya, ilk günden itibaren Esad’a karşı savaşan muhalifleri hedef aldı. Muhaliflerin büyük tepki gösterdiği operasyon dünya kamuoyunda yeterli tepkiyi göremeyince Rusya uçakları bu defa Türkmen köylerine yöneldi. Bölgeyi havadan bombalayan Rus uçakları, böylece rejim askerlerinin geçişini kontrol altına aldı.

 Son günlerde girdikleri çatışmalarla DAEŞ’den iki köylerini geri alan Türkmenler, ardından Suriye rejimin hedefi oldu. Bölgede yaşayan yaklaşık 25 bin Türkmen’e bundan sonra ne olacağı ise muamma.

Suriye Türkleri ya da Suriye Türkmenleri, Suriye'de yaşayan Türk azınlıktır. Suriye Türkleri, Selçuklu Sultanı Alparslan'ın Malazgirt Savaşı'ndan önce belirli oranlarda Rakka ve Halep bölgesine yerleşmeye başlayan ardından Anadolu'nun fethiyle bölgeye genel anlamda yerleşmeye başlayan Haçlı Seferlerine karşı önemle yerleştirilmiş Oğuz boylarıdır.

Osmanlı döneminde hac yolunu korumak üzere Suriye’ye yerleştirilen Türkler, bugün anadillerini unutmakla başbaşa. Şam, Humus, Lazkiye ve Halep’te kenar mahallelere yerleşen Türkmenler; hem ekonomik, hem de kültürel bakımdan zayıf durumdalar! Bilek güçleriyle çalışıyorlar ama önemli mevkilere gelemiyorlar!

Bugün Suriye’de yaşayan Türkmenlere ait net bir rakam yok. Kendileri nüfuslarının dört milyonu bulduğunu söylese de, Türkiye, 1.5 milyon Türkmen’den söz ediyor. En doğru bilgi Suriye’nin elinde. Nüfus cüzdanlarında “Arap vatandaşı” olanların gerçek kimlikleri kayır altında.

Suriye Türkmenleri ana dillerini unutuyor! Unutuyor değil, unutturuluyor! Özellikle Hama ve Humus’un iç kesimlerinde huzuru, rahatı, güvenliği Araplar gibi yaşayabilenler, çocuklarına Türkçe öğretmek istemiyorlar! “Türkmen olmak, iyi bir gelecek vaad etmiyor” diyorlar. Kimliklerini reddetmiyorlar ancak, yakın zamanda kim olduklarını unutacaklar!

Suriye Türkmen Kitlesi Lideri ve Suriye Türkmen Meclisi üyesi Turgay Mollamusa, durdurulan MİT TIR'larına ilişkin, "O TIR'lar bize geliyordu. Haberimiz vardı. Ama bize ulaşmadı" dedi.

Türkiye, her zaman ve herkese olduğu gibi bu kardeşlerimize de elini uzattı! Türk Kızılayı, son günlerde saldırıların hedefi haline gelen Suriye'deki Bayırbucak Türkmenleri için sınır üstünden bölgeye gıda, çadır, kışlık kıyafet, temiz su, kadın ve çocuklara yönelik malzeme gönderdi. Saldırılar nedeniyle binlerce Bayırbucak Türkmeni Hatay'ın Yayladağı sınırına yakın yerlere sığındı, binlercesi de evlerinde bombaların gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor! Kızılay, 4 bin 200 battaniye, 760 yatak, 24 bin 300 adet konserve gıda, 22 bin ekmek, 650 parça kışlık kıyafet, çocuklar için süt, biberon, bisküvi ve bez yardımında bulundu.

Bu makale toplam 318 defa okunmuştur
Makaleyi Paylaş :
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tüm Yazıları

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi