Bugün; 19 Nisan 2024, Cuma
Üstâd Kısakürek’in şiirleri yankılandı
Tarih : 2014.12.04  18:49:20
Üstâd Necip Fazıl Kısakürek’in birbirinden güzel ve mânâlı şiirleri, Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde yankılandı.

Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde, Üstâd Necip Fazıl Kısakürek’in birbirinden güzel ve mânâlı şiirleri yankılandı.

Sohbete Sakarya’dan katılan Mehmet Delibaş, Üstâd Necip Fazıl Kısakürek tarafından yazılan şiirleri, Üstâd’ın hayat hikâyesine ve yazılış tarihlerine göre seslendirerek yorumladı. 68 yaşında olmasına rağmen heyecanından hiçbir şey kaybetmeyen ve Üstâd’ı yakından tanıyarak yazdığı eserler ile şiirlerini ezbere bilen yazar Mehmet Delibaş, 1949’da Büyük Doğu’yu kuran Necip Fazıl’ın “Sakarya Türküsü” adlı şiirinin ilk defa 1950’de, Kayseri’de okunduğunu dile getirerek dinleyicilerden büyük alkış alan Sakarya Türküsü’nü okudu. Daha sonra “Nûr” ve “Geçilmez” şiirlerini yorumlayan Delibaş, Necip Fazıl 17 yaşında iken 1921’de, Yakup Kadri’ye şiir defterini teslim ettikten sonra Yeni Mecmuada şiirlerinin çıkmaya başladığını ve 20 yaşında iken Paris’e gittiğini söyledi. Fransa’da kumar illetine yakalanan Necip Fazıl’ın ızdıraplı yıllarının da o zaman başladığını ve 1924’de Paris kaldırımlarını aşındırırken “Kaldırımlar” adlı şiirini yazdığını ifade eden Delibaş, Kısakürek’in Marsilya Treni ve daha sonra Marsilya Vapuruyla Türkiye’ye döndükten sonra 1926’da bankada memur olarak çalışmaya başladığını, bir otelde kaldığı sırada “Otel Odaları” adlı şiirini kaleme aldığını belirtti. “Kaldırımlar” adlı şiirin ilk defa 1928’de Hayat Mecmuasında çıktığını hatırlatan Delibaş, 1933’de Trabzon’da Yağmur, 30 yaşında iken 1937’de Çile adlı o meşhur şiirini kaleme aldığını ifade etti. Hayatının ikinci safhasının bundan sonra başladığına işaret eden ve bu arada Tohum ve Bir Adam Yaratmak adlı tiyatro oyunlarının da sahnelendiğine işaret eden Delibaş, 1946’da “Muhasebe” adlı şiirini yazan Üstâd Kısakürek’in 27 Mayıs 1960 ihtilâliyle birlikte bir yazısından dolayı girdiği hapishanede o meşhur “Zindandan Mehmet’e Mektup” şiirini kaleme aldığını söyledi.

“BİR SİGARA İÇMEKTEN DAHA KISA BU HAYAT”

24 Mayıs 1983 tarihinde vefat eden Necip Fazıl Kısakürek’in yatağında sadece iki gün yattığını ve Tabut ile Dua şiirlerini aynı yıl kaleme aldığını kaydederek şu ifadelere yer verdi.

“Yatağından doğruldu ve bir koltuğa oturtuldu. Oğlundan son defa bir sigara yakarak kendisine vermesini istedi. Sigaradan bir nefes çekti ve gözleri oturduğu odanın penceresinden karşı bahçedeki ağacın yapraklarında çakılı kaldı. ‘Elindeyse zamana dur geçme diye dayat, bir sigara içmekten daha kısa bu hayat’ dizeleri de Üstâd’a aittir.”

En son olarak “Dua” şiiri okuyan Delibaş, Üstâd Necip Fazıl’ın bazı anekdotlarına da yer verdiği sohbetinde, bir gün Üstâd vapurdan inip iskelede birden insanların birbirine yüklenmeleri üzerine yanındaki bir adamın kendisine “Serseri” diye söylemesi üzerine o da “Ben de Necip Fazıl” diyerek hazır cevap verdiğini anlattı.

Bu haber toplam 889 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi