Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
“Osmanlı’da ilk Batılaşmayı Jön (Genç) Türkler başlattı”
Tarih : 2014.07.17  11:05:52
Konya Aydınlar Ocağı’nın Salı Sohbetleri’nde konuşan yazar Mustafa Kemal Azılıoğlu, “Osmanlı’da ilk Batılılaşmayı başlatanlar Jön Türkler’dir” dedi.

Konya Aydınlar Ocağı’nda Jön Türkler ve İttihat Terakki Cemiyeti’ni anlatan yazar Azılıoğlu, “Osmanlı’da ilk Batılılaşmayı başlatanlar Jön Türkler’dir. İttihat Terakki anlayışının günümüzdeki devamı partiler CHP ve MHP’dir” dedi.

Konya İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sohbette  “Genç (Jön) Türkler ve İttihat Terakki Partisi”ni anlatan Mustafa Azılıoğlu, Osmanlı’nın, Kanuni Sultan Süleyman’a kadar bir dünya devleti olarak devam ettiğini ve kardeş katlinden sonra işlerin karışmaya başladığını belirterek “Osmanlı Küçük Kaynarca ve Karlofça antlaşmalarıyla çökme devresine girdi. Kırım yenilgisiyle birlikte Batı’dan ilk defa borç alan Osmanlı’nın üç kıtadaki 20 milyon m2’lik toprak parçasını bölüşmek için Almanya, İngiltere, Fransa ve Rusya birbirleriyle yarışa girdiler. Borçlanmayla birlikte Osmanlı’da toprak sistemi bozuldu” dedi.

Fransız devrimiyle birlikte milliyetçilik fikrinin Osmanlı’yı da etkilediği ve İttihad-ı Anâsır düşüncesinin İnfirad-ı Anâsır’a dönüşmesiyle birlikte Osmanlı’daki parçalanmanın hızlandığını kaydeden Azılıoğlu, Kürtçülük hareketinin ise 1960’larda başladığına işaret etti. Osmanlı’da ilk Batılılaşmayı başlatanların Jön (Genç) Türkler olduğuna dikkati çeken Azılıoğlu, “Osmanlı’da ilk Batılılaşma fikrini başlatanlar Jön Türkler’dir. Fikir olarak Cumhuriyeti savunuyorlar. Halbuki o dönemde Saltanat vardır. Daha sonra Monarşi, Meşrutiyet ve daha sonra Cumhuriyet ön plana çıktı. Genç Osmanlılar, Jön Türkler ve İttihat Terakki hareketleri, Kavalalı Mustafa Paşa’nın çocukları olan İsmail Fazıl Paşa ile Mustafa Fazıl Paşa, Avrupa’da gazete çıkararak Saltanat’a karşı harekete geçen Genç Osmanlı ve Jön Türkler hareketini maddi olarak finanse ettiler” diye konuştu.

CHP VE MHP İTTİHAT TERAKKİ’NİN DEVAMIDIR

II. Meşrutiyet’in ilânına ön ayak olan İttihat Terakki Cemiyeti’nin 1889’da kurulduğunu ve daha sonra İttihat Terakki Fırkası olarak devlet yönetiminde söz sahibi olduğunu, 1912’de de iktidar partisi olduğunu hatırlatan Azılıoğlu, “İdeoloji olarak Türkçülüğü savunan İttihat Terakki Partisi, Genç Osmanlılar ve Jön Türk hareketlerinin devamıdır. Günümüzde İttihat Terakki anlayışı CHP ve MHP’yle devam ediyor” dedi.

Bu haber toplam 1433 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi