Bugün; 17 Mayıs 2024, Cuma
“Tekke ve zaviyeler ruh terbiye merkezleriydi”
Tarih : 2015.12.21  07:03:50
Meram Belediyesi tarafından düzenlenen toplumsal eğitim seminerleri sürüyor. Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, tekke ve zaviyeler konusunu anlattı.

Meram Belediyesi tarafından düzenlenen toplumsal eğitim seminerleri sürüyor. Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, tekke ve zaviyelerin hep olumsuz anlatıldığına işaret ederek, “Bu kurumlar ruh terbiyesi merkezleridir. Kendi dönemlerinin hem moral merkezleri hem de kâmil insan yetiştirme kurumlarıydı. Tekkeler ayrıca edebiyat, mûsiki ve tarih ocaklarıydı” dedi.  

Meram Belediyesi tarafından düzenlenen ve Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı seminerlerin üçüncüsü Konevi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram Belediyesi’nin kardeş belediyesi olan Bosna Hersek’in Hadzici Belediye Başkanı Hamdo Eyuboviç ve beraberindeki heyet ile çok sayıda vatandaş katıldı.

MEVLÂNA VE YUNUS EMRE MİLLETİN RUHUNU VE YÜREĞİNİ AYAKTA TUTTU

“İnsan” Yetiştirme Kurumları: Tekkeler ve Zaviyeler” konulu seminere Hz. Mevlâna’nın “Gitme istemem” adlı şiiriyle başlayan Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, “Mevlâna Hazretleri de tekke, zaviye ve dergâh insanıdır. Hz. Mevlâna, Anadoluca aşkın titrek yüreğidir ve Osmanlı devletine ruh üfleyen deryadır. Bir yürek adamıdır, bir dergâh insanıdır. O, sohbetleriyle milletin ruhunu ayakta tutmuş; Yunus Emre, deyişleriyle köy köy dolaşıp aynı şeyi yapmış ve iki büyük insan, Selçuklu devleti yıkılırken milletin ruhunu ve yüreğini ayakta tutmak suretiyle Osmanlı devletinin temellerini atmışlardır. Mevlâna’nın tekkesine gelenler bir süre sonra Şeyh Edebali’nin tekkesinin müdavimi olmuşlar ve Osmanlı devletinin kurulmasına zemin hazırlamışlardır” dedi.

“TEKKELER RUH TERBİYE MERKEZLERİYDİ”

Tekkelerin hep olumsuz anlatıldığına işaret eden Bahadıroğlu, “Tekkeler ruh terbiyesi merkezleridir. Zaviyeler tekkelerden biraz daha küçüktür. Kendi dönemlerinin hem moral merkezleri hem de kâmil insan yetiştirme kurumlarıydı. Tekkeler, ayrıca edebiyat, mûsiki ve tarih ocaklarıydı. Osmanlı döneminde tekke ve zaviyeler, bir bakıma "karakol" işlevini de üstlenmiş oldu. Bu süreçte ıssız dağ başları, tehlikeli boğaz ve geçitler tekke ve zaviyelerle doldu. Bunlar hem yol emniyetini sağlamakta jandarma karakolu işlevi görüyor hem yolcuları ağırlıyor hem ticareti kolaylaştırıyordu; bir yandan da askeri sevk ve idarenin sağlanmasına katkıda bulunuyorlardı. Tekkeler aynı zamanda tedavi merkezleriydi: Ruh ve sinir hastalıkları için tedavi merkezi olarak kullanılıyor, ruh hastaları, su ve musikinin de yardımıyla tedavi ediliyordu. Daha ziyade telkin ve irşad yolu ile hizmet veren bu kurumlar, bir bakıma şifahâne gibi çalışıyorlardı” ifadelerini kullandı.
Seminerden sonra konuşma yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Bu program serimiz devam edecek. Sayın Yavuz Bahadıroğlu’nun sohbetinden ziyadesiyle hep birlikte istifade ediyoruz. Devamı da gelecek. Bu hafta Hz. Mevlâna’nın 742. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri çerçevesinde Konya’mızda çok önemli misafirleri ağırladık. Bosna Hersek’ten kardeş belediyemiz Hadzici Belediye heyeti de burada. ‘Hamdım, piştim, yandım’ diyerek insanoğlunun ruh ikliminde hakikat arayışını en güzel şekilde özetleyen Hz. Pîr’in yolunda dünyanın dört bir yanından misafir ağırladık. Konya olarak sevgimizi ve hoşgörümüzü her zaman gösterdik. Şehrimizi, gönlümüzü, kalbimizi misafirlerimize açtık. Bundan sonra da açmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Boşnak Başkan Hamdo Eyuboviç ise, “Sizlerle olmaktan çok mutluyum. Bugünlerde Konya dünyanın merkezinde oldu. İnşallah dünyada savaşlar son bulur ve Mevlâna’nın sevgi ve barış iklimi her tarafa yayılır” dedi.

Tarihçi Yazar Yavuz Bahadıroğlu, seminerden sonra kitaplarını imzaladı.  

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
KÜLTÜR-SANAT

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi