Bugün; 26 Nisan 2024, Cuma
Öğrencilerden Radyasyon farkındalık günü talebi
Tarih : 2013.04.06  07:35:16
Seydişehir Mahmut Esat Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri radyasyonun bilinçli kullanımına yönelik bir proje başlattı.

Seydişehir Mahmut Esat Anadolu Lisesi öğrencileri proje kapsamında üç gün boyunca Hükümet Konağı önünde açtıkları stant ile vatandaşlara radyasyon kullanan aletlerin kullanımını anlattılar.

Öğrenciler Eurodesk Projesi kapsamında başlattıkları projede günlük yaşamda konuştuğumuz cep telefonundan tutunda, mikro dalga fırınlar, baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, röntgen ve mr gibi cihazların yaydıkları radyasyona dikkat çekerek yaşamımızda bunlardan en az seviyede etkilenmenin yollarının anlatıldığı broşürü dağıtırken standı ziyaret edenlere birde form doldurtarak günlük yaşantıda radyasyona ne kadar maruz kalındığını tespit ettiler.

Projenin tüm Dünya’ ya ulaşması için birde yürüyüş düzenleyen öğrencilerinden hazırladıkları pankartlar ile slogan atarak Okullarından önce Seydişehir Belediyesi önüne buradan da Seyitharun Bulvarı ve Hürriyet Caddesi boyunca halkı uyarıcı sloganları ile Hükümet Konağı önüne geldiler.

4 NİSAN GÜNÜ RADYASYON KULLANIMINDA FARKINDALIK GÜNÜ OLSUN

Öğrenciler burada bir açıklama yaparak 4 Nisan  2013 gününün Radyasyon Kullanımında Farkındalık Günü ilan edilmesini istediler. Öğrenciler yaptıkları açıklamada “Bizler Mahmut Esat Anadolu Lisesi öğrencileri olarak öğretmenlerimizin rehberliğinde Radyasyonun zararlarına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak, insanları bu konuda bilinçlendirmek amacı ile bir proje hazırladık.

Amacımız cep telefonları ya da Radyasyon yayan diğer cihazları kullanmamak değil kullanırken doğru kullanım bilinci oluşturarak radyasyonun zararlarını minimum düzeye düşürebilmektir.  Radyasyon elektrikli ve elektronik cihazlar tarafından etrafa yayılan ışıktır. Bu ışınların büyük çoğunluğu gözle görülmez. Fakat maddelerden geçebilir. İnsan vücudundan da geçerken dokuları ve hücreleri etkiler.

 Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen cep telefonları küçük büyük her birey için yaydığı radyasyon nedeni ile  büyük tehlike teşkil etmektedir. Kabul etmeliyiz ki cep telefonları, mikrodalga fırın, röntgen, tomografi,  bilgisayar, ütü, baz istasyonları gibi elektrikli ve elektronik cihaz ve kurulumlar teknolojinin bize sunduğu hizmetlerdir. Ancak bu hizmetleri kullanırken doğru ve bilinçli kullanım yapılmazsa bu hizmetler insan sağlığını ciddi ölçüde tehdit eder hale gelebilmektedir. Örneğin cep telefonu ile konuşurken kulaklık yada hoparlör kullanmazsak, bedava dakikalarımızı tüketmek için gereksiz konuşmalar yaparsak, bedava SMS ‘lerimizi harcamak için telefonu elimizden düşürmezsek cep telefonları vücudumuz için birinci derecede kanser sebebi olabilir. Unutkanlık, kulak çınlaması, baş ağrısı, beyin zarının zedelenmesi, yoğun stres ve depresyon maruz kalabileceğimiz diğer zararlı etkilerdir. Bir çok zararlı etkiler de  uzun vadede ortaya çıkmaktadır. Basit önlemlerle bu zararları en aza indirebiliriz.

İlk Bağlantı anında cep telefonunu kulağımızdan uzakta tutmak hastanelerde MR, tomografi, röntgen odalarında gerekmediği sürece bulunmamak, mikrodalga fırının çalışma anında karşısında durmamak,  baz istasyonlarını yerleşim yerlerinden uzağa kurmak, bilgisayarı zorunlu olmadıkça kapalı tutmak bazı basit önlemlerdir.

Bizler 4 Nisan  2013 gününü Radyasyon Kullanımında Farkındalık Günü ilan ettirmek için talepte bulunuyoruz. Unutmamalıyız ki hiçbir teknoloji ya da iletişim aracı bizim sağlığımızdan daha önemli değildir. İleri seviyede gelişmiş bir ülke olmak ancak sağlıklı bireylerle mümkündür” dediler.

Bu haber toplam 19670 defa okunmuştur
Haberi Paylaş :
SAĞLIK

YAZARLAR
HAVA DURUMU

NAMAZ VAKİTLERİ


EN ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK
ANKET
Yeni Arayüzümüzü Beğendiniz mi ?
Evet
Hayır
  
FOTO GALERİ
VİDEOLAR
Copyright © Doğruses - Konya haberleri   |
|
Sitemizdeki yazı , resim ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.
Görsel Tasarım ve Yazılım : Genç Online Türkiye'nin En iyi 1 oyunlar1 sitesi